Hvor lenge bør jeg amme?
Amming er et tema som vekker mange meninger og følelser. Det er mye omdiskutert og mange følger anbefalingen til Verdens Helseorganisasjon, WHO.
WHO anbefaler fullamming til seks måneder og at man fortsetter å amme til barnet er to år eller eldre, i tillegg til fast føde. Anbefalingen til Helsedirektoratet er at man bør fullamme til barnet er seks måneder, dersom mor og barn er fornøyd med det. Noen babyer kan ha behov for å starte med fast føde før de er seks måneder, men dette fra tidligst fire måneder. Når barnet er seks måneder skal man begynne å gi litt fast føde, men morsmelken forblir den viktigste næringskilden til barnet er minst ett år.
Amming har fortsatt mange fordeler for deg og babyen din selv etter seks måneder. Det beskytter mot infeksjoner, og det finnes noe forskning som viser at morsmelk gjør det lettere for babyen å fordøye den første faste føden. Amming opprettholder også balansen mellom næringsstoffer som babyen din trenger.
Det er opp til deg og babyen din å bestemme når du vil slutte å amme. Det er ingen riktig eller feil måte å slutte ammingen på. For noen mødre og barn er det naturlig at hyppigheten av amming gradvis avtar når barnet vokser og begynner å spise annen mat. Hvis du foretrekker å amme babyen din, er det ingen grunn til å slutte å amme helt. Barn ammer både for trivsel og overlevelse. Hvis du prøver å fase ut amming sakte, vil både du og babyen din få tid til å bli vant til det, og den gradvise utfasingen av ammingen hjelper også med å forhindre problemer som overfylte, harde bryster og mastitt.
Når babyen din spiser mat, er det fortsatt morsmelk som er den viktigste drikken opp til ett års alder. Kumelk er ikke egnet som drikke for spedbarn under 1 år, men kan brukes i små mengder i matlagingen fra 10 måneder.
Artikkelin etsijä
Paikka löytää vastauksia, suuria ja pieniä, kaikesta vanhemmuuteen liittyvästä.
Samankaltaisia artikkeleja